Dirk Tromp, geboren vóór 1651
Mijn voorvader "Tromp". Het is niet bekend waar Dirk gewoond heeft, maar het zal zeker in Kennemerland zijn geweest, want zijn zoon, Jan en zijn kleinzoon Dirk(doopnaam Theodorus) zijn in Heiloo gedoopt en Jan heeft daar ook gewoond. Zijn achterkleinzoon en tevens mijn voorvader Claas is in Heemskerk geboren, maar daarna zijn mijn voorvaderen tot en met mijn vader Thijs in Beverwijk geboren. In de tabs "NAKOMELINGEN" kunt U alle nakomelingen van Dirk volgen. Als U "niet openbaar" tegenkomt, dan zijn deze gegevens om reden van de bescherming van de privésfeer niet toegankelijk. In de linker kolom kunt U, beginnend met Dirk Tromp ook stap voor stap de nakomelingen volgen to op de dag van vandaag.
- Gastarbeider uit Westfalen (Duitsland) trouwt in 1790 te Beverwijk: Jan Timmer, overgrootvader van Theodorus Tromp
- Iberische wortels Margareta de Seútos rond 1650 in de vooroudertak Bertram → Verbaest?
- Tjechische voorvader: Jacobus Emane (1705-1777) in de vooroudertak Bertram →Emaneel
[Bron: Annaert, F.J., “Stekene XE "Stekene" en zijne kerk’, bladzijde 184, Fascimile-uitgave drukkerij Rinda, Sint-Niklaas, uitgegeven in 1975]: "De kans is groot dat Jacobus een soldaat was van het Oostenrijkse leger. Bohemen viel toen onder het Oostenrijkse bewind. Delen van het Oostenrijkse leger waren in die periode in de Zuidelijke Nederlanden gelegerd. Ze waren gelegerd in 8 Zuid-Nederlandse steden waarvan Dendermonde er één was. In 1713 was namelijk de Vrede van Utrecht gesloten tussen Engeland, Pruisen, Portugal, Savoye en de Republiek der Nederlanden enerzijds en Frankrijk anderzijds. In dat verdrag werd o.m. bepaald dat de Zuidelijke Nederlanden onder Oostenrijks bewind kwamen. In de streek van Stekene XE "Stekene" /Moerzeke XE "Moerzeke" moeten toen verschillende Oostenrijkse garnizoenen en garnizoenen van de Republiek der Nederlanden hebben rondgetrokken, zeker toen in het Barrièretraktaat van 1715, gesloten tussenOostenrijk en de Republiek der Nederlanden, en mede ondertekend door de nieuwe Engelse koning George I, werd bepaald dat Oostenrijk zou betalen voor de legering van garnizoenen van de Republiek. In datzelfde traktaat werd een deel van Stekene afgestaan aan Holland om vier jaar later terug te keren onder Oostenrijks bewind[i]."
[Bron: Nederlandse Familienamenbank]: "Jacobus Emaneel (Emane, Emanes) (Praag ca. 1705-Stekene B. 1777). Bij het huwelijk is zijn naam geschreven als Jacobus Emane, later bij de doop van kinderen ook wel Emanes. Na vestiging in Stekene wordt de naam geschreven als Emaneel en later gedurende de 19e eeuw wordt het gaandeweg Emmaneel. Nog steeds wonen leden van de familie Emmaneel in Stekene. De naam Emane komt in Tsjechië voor als voornaam als een vorm van Emanuel [Informant: René J.A.C. Goossens te Hulst, 13-3-2014]."